فهرست مطالب

سیره پژوهی اهل بیت - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1400)

نشریه سیره پژوهی اهل بیت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علیرضا واسعی صفحات 5-6
  • سید محمدکاظم طباطبایی*، مرتضی حائری شیرازی صفحات 7-18

    عصری سازی حدیث، به معنای کشف ملاک و معیاری جهان شمول از سیره معصومین: برای الگوبرداری همه مومنان است. افزون بر معصومین(ع)، سیره کسانی که رفتار آنها توسط معصوم تایید شده نیز می تواند در موضوع عصری سازی مفید باشد. ابوطالب به عنوان حامی بزرگ پیامبر اکرم(ص)، با حفظ موقعیت پیش از اسلام خود، در شکل گیری و استمرار جامعه اسلامی نقش مهمی داشت. با وجود عدم بروز رفتار ایمانی، عملکرد او از سوی پیامبر(ص) و ایمه معصومین(ع) تایید شده و آنها صراحتا به ایمان ابوطالب پرداخته اند. از این رو مسئله اصلی مقاله این است که آیا عصری سازی سیره ابوطالب می تواند الگو و معیاری برای مومنان امروزی ارایه کند؟ این نوشتار با بررسی تاریخی گزارش های مربوط به زندگی ابوطالب در حمایت از پیامبر(ص) و بر اساس تاییدات ایمه از رفتارهای ابوطالب نشان داده است که با ملاک و معیار فرا زمانی و فرا مکانی «عصری سازی سیره» می توان از سیره ابوطالب متناسب با نیازهای روز، الگوسازی کرد.

    کلیدواژگان: ابوطالب، سیره پژوهی، قصیده لامیه، عصری سازی
  • رمضان محمدی*، محمدباقر خزائیلی صفحات 19-30

    گزارش نخستین سفر پیامبر(ص) به همراه عمویشان حضرت ابوطالب به شام و ملاقات آنها با بحیرای راهب، از جمله اخبار مشکوک و قصه گونه ای است که مورد بهره برداری دشمنان پیامبر(ص) قرار گرفته است. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کهن تاریخی درصدد بررسی این مسئله است که سفر اول پیامبر(ص) به همراه ابوطالب به شام به رغم شهرت تا چه اندازه با رویکرد و مبانی تاریخ نگاری مانند اصالت سند، انطباق با دیگر گزارش های تاریخی و سنجش عقلی قابل پذیرش است؟ یافته های مقاله نشان می دهد که به رغم شهرت و تکرار بسیار منابع متقدم درباره گزارش سفر اول پیامبر(ص) به شام، روایت این گزارش از نظر سندی و محتوای آن از نظر عقلی تایید نمی شود. به نظر می رسد که منابع متقدم هر کدام بنا به اغراض مذهبی خاص خود به این گزارش توجه کرده و آن را نقل کرده اند.

    کلیدواژگان: ابوطالب، بحیرا، پیامبر(ص)، سفر تجاری پیامبر(ص) به شام
  • احمد فلاح زاده* صفحات 31-50

    طالبیان یعنی نوادگان ابو طالب از نسل امام علی(ع) و جعفر، نقش پررنگی در رویدادهای نیمه دوم سده سوم هجری داشتند. کشته شدن متوکل (حک. 232-247) و افزایش درگیری های درونی عباسیان، زمینه ساز افزایش فعالیت های سیاسی-مذهبی در جهان اسلام شد. آل ابوطالب که به سبب خویشاوندی با پیامبر(ص) مدعی خلافت بودند نیز از فضای پیش امده استفاده کردند. مسئله اصلی پژوهش این است که طالبیان در برابر عباسیان چه عملکرد سیاسی-مذهبی از خود بروز داده اند؟ این نوشتار بر اساس نگره «رفتارگرایی خاندانی» به واکاوی توصیفی-تحلیلی داده های تاریخی و حدیثی پرداخته و نشان داده است طالبیان که از نظر مذهبی به دو دسته «امامی» و «زیدی» تقسیم می شدند، در بعد اندیشه سیاسی سه گونه رفتار «همگرا»، «واگرا» و «ساکت» از خود بروز داده اند.

    کلیدواژگان: آل ابوطالب، امام حسن عسکری(ع)، امامیه، رفتارگرایی خاندانی، زیدیه
  • سید علیرضا موسوی اطهر* صفحات 51-66

    مرحوم کلینی در کتاب کافی، روایتی را مبنی بر شیردهی ابوطالب در دوران نوزادی پیامبر(ص) نقل کرده است. این روایت یک امر نامتعارف و مشکل به شمار می رود و در میان منابع متقدم تنها در آن کتاب ذکر شده است. نبود این روایت در منابع متقدم سبب شد عده ای آن را ساختگی بدانند. مسئله اصلی پژوهش بررسی سندی و محتوایی این روایت است. در این نوشتار با بررسی روایی و محتوایی نشان داده شد که سند این روایت ضعیف است. همچنین با توجه به محصور بودن روایت در کتاب کافی، انتساب صدور چنین روایتی از معصوم احراز نمی شود. اگرچه شیرزی بودن مردان از نظر پزشکی ممکن است و در فقه نیز احکامی در این باره وجود دارد، با این همه چنین عملی در مردان نامتعارف است. از این رو با توجه به ضعف سند، تفرد، تعارض با گزارش های تاریخی و نامتعارف بودن، روایت شیردهی ابوطالب به پیامبر(ص) مردود به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: دایگی ابوطالب، شیردهی ابوطالب، نوزادی پیامبر(ص)
  • نبیل الله حسین، مصطفی گوهری فخرآباد* صفحات 67-88

    این مقاله به بررسی چند رساله درباره ایمان عموی حضرت محمد(ص)، ابوطالب بن عبدالمطلب (متوفای حدود 619م) می پردازد. مناقشه درباره جایگاه ابوطالب در آخرت، ناشی از حجم وسیع گزارش هایی است که او را به خاطر نپذیرفتن اسلام محکوم به آتش می کنند، در حالی که در دیگر سو گزارش هایی وجود دارد که به ایمان همیشگی او به خدای یکتا و نبوت گواهی می دهد. گزارش های دسته نخست در مجموعه های حدیثی صحیح بخاری و مسلم گرد آمده اند و قسم دوم، به فراوانی در کتاب های سیره و حدیث شیعه گزارش شده است. دانشمندان شیعه از همان دوره های نخستین تاریخ اسلام به ایمان و رستگاری ابوطالب اعتقاد داشتند و گروه اندکی از سنیان نیز با این عقیده همراهی کرده اند. بر طبق نظر بیشتر اهل سنت، شواهد و دلایل تاریخی برای اثبات اسلام ابوطالب یا رستگاری او در آخرت نامربوط و ناکافی اند. هرچند یک تغییر جهت قابل ملاحظه در اندیشه شماری از سنیان پس از قرن نهم هجری پدید آمد. برخلاف سنیان متقدم که چنین احتمالی را نامحتمل دانسته یا به صراحت آن را انکار کرده اند، عده کمی از سنیان در پنج قرن اخیر در اعتقاد به رستگاری ابوطالب به جرگه عالمان شیعی پیوسته اند. این مقاله شواهد و دلایل و استدلالات کلامی را که شیعیان متقدم و سنیان سده های اخیر در حمایت از رستگاری ابوطالب به کار بسته اند، مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: ابوطالب، ابن معد، احمد دحلان، ازهری، امینی، برزنجی، شیخ مفید
  • قاسم خانجانی* صفحات 89-102

    یکی از موضوعات مورد اختلاف در تاریخ اسلام، ایمان حضرت ابوطالب است. منابع اهل سنت به طور عموم بر این باورند که ابوطالب ایمان نیاورد و نامسلمان از دنیا رفت. این باور غلط سبب شد تا صحابه نگاران اهل سنت نیز ابوطالب را در شمار صحابه نیاورند. اتهام کفر ابوطالب در برابر عدم ایمان ابوطالب مطرح شده است. نویسندگان نیز در رد یا اثبات کفر ابوطالب قلم زده اند و آثار مستقلی در این موضوع نوشته اند. مقاله حاضر، بدون آن که به دنبال اثبات ایمان ابوطالب باشد، با روش تحلیلی- توصیفی به دنبال پاسخ به این مسئله است که چرا اتهام کفر به ابوطالب مطرح شده است؟ این نوشتار پس از بررسی منابع گوناگون نشان داده است که اتهام کفر به ابوطالب نادرست است و به سبب برداشت سطحی و مغرضانه از آیات قرآن و گزارش های تاریخی مطرح شده است. هیچ یک از قواعد کلامی و گزارش های تاریخی اتهام کفر ابوطالب را تایید نمی کند. در این مقاله نشان داده شد که تکرار باور اشتباه اهل سنت در منابع ادبی، تاریخی، تفسیری و حدیثی موجب شهرت این اتهام شده است.

    کلیدواژگان: ابوطالب، اسلام ابوطالب، ایمان ابوطالب، کفر ابوطالب
|
  • Alireza Vasei Pages 5-6
  • Seyed Mohammad Kazem Tabatabai *, Morteza Haeri Shirazi Pages 7-18

    The modernization of hadith means the discovery of a universal criterion from the way of life of the infallibles to follow the example of all believers. In addition to the infallibles, the manners of those whose behavior is approved by the infallibles can also be useful in the matter of modernization. Abu Talib as a great supporter of the Holy Prophet (PBUH), while maintaining his pre-Islamic position, played an important role in the formation and continuation of Islamic society. Despite the lack of faith behavior, his actions have been confirmed by the Prophet and the Imams (AS) and they have explicitly addressed the faith of Abu Talib. Hence, the main issue of the article is whether the modernization of Abu Talib's biography can provide a model and standard for modern believers? Carrying out a historical investigation about the existing reports of Abu Talib's life in support of the Prophet and based on the Imams confirmations of Abu Talib's behaviors, this research has proven that using an ultra-time and space criterion of modernization, it is possible to model Abu Talib's conduct with respect to the day's needs.

    Keywords: Abu Talib, Sira studies, Lamiyya ode, modernization
  • Ramazan Mohammadiظ *, Mohammad Baqir Khazayeli Pages 19-30

    The report of the first journey of the Prophet (PBUH) with his uncle Hazrat Abu Talib to Sham and their meeting with the monk Bahira is one of the suspicious and story-like news that has been exploited by the enemies of the Prophet (PBUH). Using a descriptive-analytical method and relying on ancient historical sources, this article seeks to examine the extent to which the first journey of the Prophet (PBUH) with Abu Talib to Syria, despite its fame, with an approach and principles of historiography such as the authenticity of the document. Is compliance with other historical reports and rational assessment acceptable? The findings of the article show that despite the fame and repetition of many earlier sources about the report of the first journey of the Prophet (PBUH) to Syria, the narration of this report is not confirmed in terms of document and its content in terms of reason. It seems that the earlier sources each paid attention to this report and quoted it for their own religious purposes.

    Keywords: Abu Talib, Bahira, the Prophet (PBUH), the Prophet's commercial journey to Sham
  • Ahmad Fallahzadeh * Pages 31-50

    Talebian or the grandchildren of Abu Talib (Ali's and Ja'far's Progenies) have played a significant role in the second half of the third centuries. The assassination of Mutawakkil (d. 223-247) and the increase in the internal conflicts of the Abbasids paved the way for an increase in political-religious activities in the Islamic world. The family of Abu Talib, who claimed the caliphate due to their kinship with the Prophet (PBUH), also used the aforementioned pretext. The main problem of the research is to know what political-religious actions did the Talebian show against the Abbasids? Based on the view of "family behaviorism", this article analyzes the descriptive-analytical historical and hadith data and shows that the Talebian, who were religiously divided into two groups, "Imami" and "Zaidi", in terms of political thought, they have manifested "convergent", "divergent" and "silent" behaviors.

    Keywords: Family of Abu Talib, Imam Hasan Askari (AS), Imamiyeh, behaviorism, family-related, Zaidiyyah
  • Alireza Mosaviathar * Pages 51-66

    In the book Kafi, the late Kulayni has narrated a narration about the breastfeeding of Abu Talib during the Prophet's infancy. This narration is considered unusual and unimaginable and is mentioned only in that book among the earlier sources. The absence of this narration in earlier sources caused some to consider it fake. The main issue of the research is to examine the document and content of this narrative. In this article, by examining the validity and content, it was shown that the document of this narration is weak. In addition, due to the fact that the narration is bound in this book, the attribution of issuing such a narration to the infallible is not established. Although it is medically possible for men to be breastfeed, and there are rules in jurisprudence about this, it is still unusual for men to do so. Therefore, due to the weakness of the document, individuality, conflict with historical reports and unconventionality, the narration of Abu Talib's breastfeeding to the Prophet (PBUH) seems to be invalid.

    Keywords: Abu Talib's Nursery, Abu Talib's breatfeeding, the Prophet's infancy
  • Nabil. E. Hossain, Mostafa Gohari Fakhrabad * Pages 67-88

    This paper is to investigate some treaties about the Prophet's uncle faith, Abu Talib ibn Abd al-Muttalib (died in 619). The controversy about Abu Talib's position in the Hereafter is the result of a bulky volume of reports that condemn him to the hellfire for not embracing Islam, while there exists other reports that confess to his everlasting faith and faith in the Prophethood. The first taxonomy reports are compiled in Hadith books of Bukhari and Muslim Sahih and the second category are mentioned in the Shia books of Sira and Hadith. Shia scholars believe in Abu Talib's faith and salvation which is accompanied with a number of Sunni scholars. According to the majority of Sunni scholars, historical proofs and reasons to prove Abu Talib's faith to Islam and his salvation in the hereafter are insufficient and irrelevant. However, a considerable change of direction in the ideology of some Sunni scholars occurred. In the contrary to some early Sunni scholars whom consider this viewpoint impossible or have rejected its explicitness, a number of Sunni scholars in the recent five centuries have got the same views as of the Shia scholars to Abu Talib's salvation. This paper has investigated theological reasons and arguments which have been used by early Shia scholars and Sunni scholars in the recent centuries that support Abu Talib's salvation.

    Keywords: Abu Talib, Ibn Moed, Ahmad Dahlan, Azhari, Amini, Barzanji, Shaykh Mufid
  • Ghasem Khanjani * Pages 89-102

    One of the controversial issues in the history of Islam is the faith of Hazrat Abu Talib. Sunni sources generally believe that Abu Talib did not believe and died in blasphemy. This misconception caused the Sunni companions exclude Abu Talib from the companions. Abu Talib's accusation of infidelity has been raised against Abu Talib's unbelief. The authors have also written in denial or proof of Abu Talib's infidelity and have written independent works on this subject. The present article, without seeking to prove Abu Talib's faith, seeks to answer the question of why Abu Talib has been charged with blasphemy through an analytical-descriptive method. This article, after reviewing various sources, has shown that the accusation of blasphemy against Abu Talib is incorrect and has been raised due to a superficial and biased interpretation of Quranic verses and historical reports. None of the theological rules and historical reports confirm the accusation of Abu Talib infidelity. This article shows that the repetition of Sunni misconceptions in literary, historical, interpretive and hadith sources has made this accusation famous.

    Keywords: Abu Talib, Abu telib's Islam, Abu Talib's faith, Abu Talib's blasphemy